Haiku’s – Korte Japanse gedichten (vind je Ikigai)

Ik ben bezig in het boek ‘Vind je Ikigai’ en daar staan heel veel oefeningen in om jouw persoonlijke Ikigai te vinden. Jouw passie en levensdoel. Ik wil een oefening met jullie delen die ik zelf erg leuk vind, namelijk het schrijven van Haiku’s. Door dit te doen ben je bewust bezig met het opnemen van de omgeving en leven in het ‘nu’. Je denkt niet aan het verleden of de toekomst, alleen aan het heden. Wat je ziet, voelt ruikt, hoort….

Ik heb deze oefening uit het boek ‘Vind je Ikigai’ waarin je wordt geholpen bij het vinden van jouw levensdoel, passie, levensmissie voor een lang en gelukkig leven. Het is een vervolg op het boek ‘Ikigai’ en ik moet zeggen dat het echt wel interessante boeken zijn. Er staan uiteraard veel dingen in beschreven die je al weet, maar toch merk ik dat ik er ook nieuwe dingen uit kan halen. Ik kan binnenkort misschien wat uitgebreider vertellen over de boeken, maar vandaag gaan we het hebben over haiku’s. Haiku wat!?!

“De dichter Basho zei dat ‘haiku is wat er op deze plek en op dit moment gebeurt’.”. Het zijn korte gedichten die geschikt zijn om je emotie op papier te zetten. Er zijn wel een aantal regels. Zo moet een haiku bestaan uit drie niet rijmende versregels, het moet zo kort zijn dat je het in één ademtocht hardop kunt lezen, het bevat bij voorkeur een verwijzing naar de natuur of de seizoenen en beschrijft altijd de tegenwoordige tijd. Verder moet het de waarneming of verwondering van de dichter weergeven en als laatste moet een van de vijf zintuigen in de gedichten aanwezig zijn.

Dat zijn toch aardig wat regels hè voor maar drie versregels? In het boek geven ze als oefening mee dat je dertig haiku’s in dertig dagen gaat schrijven waarbij het belangrijk is dat je er niet te veel bij nadenkt. Het moet spontaan opkomen. Dit kan zijn tijdens het fietsen, wandelen of thuis op de bank wanneer je lekker naar buiten staart. Het kan voor of na je werk of misschien tijdens je pauze.

Denk aan wat je ziet, ruikt, hoort, hoe je je voelt en schrijf vervolgens op wat er in je opkomt in drie zinnen. Je kunt het noteren in een notitieboekje, op je telefoon of misschien vind je het wel leuk om meteen de wereld in te slingeren via Facebook of Instagram.

Ik ben zelf ook gaan oefenen met Haiku’s waarbij ik op verschillende momenten heb genoteerd wat in mij opkwam, maar zonder al te veel stil te staan bij alle regels (anders is het niet zo spontaan meer). Naderhand heb ik vervolgens gekeken of het haiku’s zijn en ik denk dat de verzen wel oké zijn, maar ik mag nog wel wat vaker oefenen.

Hieronder deel ik mijn spinsels…

De wind zingt
De woorden onverstaanbaar
Maar voelbaar niettemin

 

Als een windbries
Tranen als druppels water
Het seizoen is aangebroken

Treur niet mijn vriend
De bomen vangen de wind
Opdat u uw weg kunt vervolgen

(voldoet niet aan de regels denk ik omdat er een verwijzing is naar de toekomst met ‘weg vervolgen’)

 

Zoals het licht op jouw ogen schijnt
De zon op jouw wangen
Dit is liefde

 

Geruisloos die bomen
De bladeren aanschouwen
Al wat leeft, al wat ziet

Ik vind dit zo’n leuke oefening en ga zeker door tot ik bij de dertig ben. Waren jullie al bekend met haiku’s? Heb jij het zelf weleens geprobeerd?

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.