Is ‘The Long Game’ op jou van toepassing?

Tot vorig jaar had ik nog nooit gehoord over de video’s getiteld ‘The Long Game’. Mijn studiecoach vertelde over deze interessante Youtubevideo’s nadat we het hadden gehad over het niet weten wat je wilt in het leven, zoekende zijn naar je passie en het gevoel hebben af en toe te dwalen. Nadat ik met mijn studiegenoten de video’s had bekeken had ik heel veel aha-momenten. Zo’n ping – er brandt een lichtje- gevoel. In dit artikel deel ik graag de driedelige serie (het zijn korte video’s) met jullie omdat het jou misschien ook wel nieuwe inzichten geeft.

Laten we meteen de eerste video bekijken. De introtekst was al lang genoeg toch? Dan kom ik daarna bij jullie terug.

Oke, al best interessant dit eerste deel toch? Een aantal aha-momenten die ik had:

Aha- nummer 1: De meeste mensen waren op hun dertigste nog niet waar ze wilden zijn
Aha- nummer 2: Het is oke om een laatbloeier te zijn
Aha- nummer 3: Het duurt lang voordat je écht goed in iets wordt

Ben je klaar voor deel twee? Het wordt namelijk alleen nog maar interessanter. Yes!

Hoe voel je je nu? Geïnspireerd, enthousiast, kom je tot nieuwe inzichten? Ik durf te wedden dat je nu ook graag het derde en laatste deel wilt kijken. Mijn aha-momenten na deze video:

Aha-moment nummer 4: Wat zal Leonardo zich vaak alleen moeten hebben gevoeld in zijn ‘difficult years’
Aha-moment nummer 5: Een passie hebben is stap 1, maar vervolgens moet je veel oefenen, geduld hebben, falen, nog meer oefenen en doorzetten.

En het laatste deel hieronder….

Wat een mooie schilderijen hè van Vincent van Gogh? Ik vind vooral dit laatste deel erg boeiend en herkenbaar omdat we in een wereld leven waarin we vooral snel succesvol willen zijn en onszelf vergelijken met mensen om ons heen die een groter huis hebben, meer geld, een boeiende carrière, een droompartner. Wat we kunnen leren van deze grootheden is dat er vooral veel gedaan wordt in het donker. Wanneer niemand ons ziet en niemand ons hoort. Zonder toeschouwers. Vooral voor mij als creatieveling, zoekende naar wat echt mijn passie en levensdoel is waren deze video’s leerzaam en ook een verademing want:

Aha-moment nummer 6: Ik ben 31 en vind dat heel oud om nog zo zoekende te zijn, maar deze grootheden waren ook laatbloeiers en ontdekte pas op latere leeftijd hun passie.
Aha-moment nummer 7: Inderdaad, als je op jonge leeftijd al begint (zoals een Beyonce of een Tiger Woods) dan gaat het allemaal sneller dan wanneer je een laatbloeier bent.
Aha-moment nummer 8: Het is oke om in stilte te oefenen en te ontdekken. Dit is juist fijn, want wanneer je dan echt weet wat je wilt en kan en hier ook goed in bent, dan wil je pas gezien worden.
Aha-moment nummer 9: Je hoeft niet mee te gaan met de snelheid waarin andere mensen leven. Druk, drukker, drukst. Take a step back, doe het rustig aan, doe dingen in jouw eigen tempo. Hoe snel of hoe langzaam dat ook mag zijn.

Ik wil afsluiten met het woord dat ook terugkomt in de video, namelijk ‘Autotelic ‘ 

It refers to a self contained activity, one that is not done with the expectation of future benefit, but simply because the doing itself is the reward

Bovenstaande betekent dus dat wanneer je iets doet, je dit alleen maar voor jezelf moet doen. Omdat jij daar intens gelukkig van wordt. Omdat het bezig zijn met hetgeen (wat dat dan ook is) al een beloning is. Zonder rekening te houden met wat zich in de toekomst zal voordoen, andermans mening, andere doeleinden, geld, succes.

En voor alle laatbloeiers zoals ik, houd in je achterhoofd dat heel veel grootheden ook pas op latere leeftijd hun roeping vonden. De foto die je bij je intro zag is een bladzijde uit het boek ‘Op de Tweesprong van moeten en willen’. Julia Child ontdekte pas na haar veertigste haar enorme passie voor koken, John Glenn was met zijn 77 jaar de oudste mens die de ruimte in ging en Anna Mary Robertson Moses ging pas na haar zeventigste schilderen en werd op de leeftijd van 78 jaar ontdekt als kunstschilderes.

Het is belangrijk om te onthouden dat veel mensen ooit klein zijn begonnen en het niet allemaal opeens is komen aanwaaien. We moeten allemaal onze rekeningen betalen, er zijn altijd verplichtingen. Wist je dat John Grisham jarenlang elke dag om vijf uur opstond om te schrijven aan zijn boeken voordat hij naar zijn werk ging op de rechtbank, waar hij werkte als advocaat? Dit heeft hij drie jaar lang gedaan totdat hij zijn eerste roman naar verschillende uitgevers stuurde. Hij is nu een van de populairste schrijvers aller tijden.

Ben jij Autotelic, zit jij in The Long Game? Wat haal jij uit de video’s?

Liefs,
Nadia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.