Let’s talk… Keratosis pilaris – donkere huid

Laten we het hebben over keratosis pilaris. Ben jij bekend met deze huidaandoening? Ik heb er al heel lang last van en vind het ongelofelijk vervelend. In deze video vertel ik wat het is, laat ik zien hoe mijn huid eruitziet, vertel over mijn ervaring en wat ik eraan doe (wat lastig is) …

Correctie, want ik leg het weer niet goed uit met mijn hoofd: Het (zacht) scrubben van de huid (met bijvoorbeeld zeezout) kan helpen bij keratosis pilaris, maar het is vooral belangrijk om de huid goed te exfoliëren met producten waarin salicylzuur, melkzuur of vitamine-A-zuur verwerkt zit. Ook is het belangrijk om je huid goed te blijven hydrateren met crèmes. En je kunt natuurlijk ook professionele peelings laten doen.

Nog een sidenote: wanneer je googelt op keratosis pilaris (moet je maar eens doen) dan zie je voornamelijk afbeeldingen van een lichte huid met rode bultjes. Ook wanneer je informatie hierover leest begint het vaak met, het is een onschuldige huidaandoening waarbij er roze-rode bultjes ontstaan dat eruit kan zien als kippenvel. Hallo medische wereld, op een gekleurde huid pakt het dus niet zo uit. Bij mij in ieder geval niet (en dat is ook waarom ik vroeger dacht dat ik remi-alleen hierin was, want ik kon mij niet herkennen in de resultaten van my friend Google). Bij mij gaat het niet om rode bultjes, maar donkere bultjes wat resulteert in donkere pigmentvlekjes.

Het schijnt dat deze aandoening vaak genetisch en erfelijk is. Het kan minder worden naarmate je ouder wordt en is het vaak minder aanwezig in de zomer vanwege een hogere vochtigheidsgraad.

Heb jij ook last van een huidaandoening, lichamelijke problemen of iets anders wat jij als vervelend en lastig ervaart? Hoe ga jij hiermee om?

Liefs, Nadia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.